Zde naleznete informace pro přípravu kvalitního kvasu

Základem kvalitního kvasu je vždy úplně zralé - až přezrálé plody ovoce zbavené veškeré zeleně ( listů a trávy) a dřevin (větviček a stopek) krom pecek (dle chuti - někdo odpeckuje ovoce před kvašením pro lepší výsledek).

Nahnilé části plodů, či plesnivé plody do kvasu rovněž nepatří!

Příprava jádrovin

Jádroviny je potřeba nakrouhat na tenké nudličky, aby plody pustily šťávu, nejlépe krouhačkou ovoce. Nádobu naplníme nejméně do 70%,ale maximálně na 90% její kapacity. Nádobu je možné plnit až 14dní, poté (a nebo po naplnění na 90%) nádobu uzavřete tak, aby mohl unikat oxyd uhličitý, ale aby do nádoby nevnikal samovolně vzduch (nejlépe guma a neporušený igelit). 

Některé druhy plodů jsou přirozeněn tužší než jiné. V takovém případě také doporučujeme přidání enzymu při zakládání kvasu.. Pro perfektní prokvašení a uvolnění maxima chuti ovoce doporučujeme přidat  enzym, pro rozklad dužiny a slupky ovoce, z naší nabídky produktů.

Příprava peckovin

Peckoviny rozdrtíme např. vhodným nástavcem na vrtačce. Je potřeba úplně narušit slupku plodů, nejlépe i rozmělnit dužinu ovoce aby pustila ušechnu šťávu a ta mohla zkvasit. Další postup je stejný jako u peckovin : Nádobu naplníme nejméně do 70%,ale maximálně na 90% její kapacity atd....

Také platí, že některé druhy plodů jsou přirozeněn tužší než jiné. V takovém případě také doporučujeme přidání enzymu při zakládání kvasu, stejně jako v případě jádrovin. I pro ty platí, že pro perfektní prokvašení a uvolnění maxima chuti ovoce doporučujeme přidat  enzym, pro rozklad dužiny a slupky ovoce, z naší nabídky produktů.

Objednávka Pálení

V naší palírně pálíme dle pořadníku.

Již při zakládání kvasu je vhodné si telefonicky dohodnout termín pro pálení Vašeho ovoce v optimální chvíli, aby nedocházelo ke zkažení či zoctovatění kvasu (k tomu dochází při přístupu vzduchu do nádoby). S výběrem vhodného termínu Vám telefonicky pomůže náš personál.

Podmínky při kvašení

Při kvašení je potřeba kvas chránit před sluncem a udržovat v teplotě mezi 15-20°C.Nádobu s kvasem uzavřeme tak, aby mohl unikat CO2, ale aby neutíkal vznikající alkohol. Ideální je použití kvasné zátky pro sledování, zda kvašení probíhá, či již skončilo. Navíc zajišťuje únik CO2 bez vniknutí kyslíku. Kvas nemícháme, nijak nenarušujeme, ani není vhodné kvasem manipulovat.

Po dokvašení

Zda kvas dokvasil poznáte buď podle kvasné zátky, nebo např. vložit do prostoru nádoby hořící zapalovač či syrku. Pokud plamen zhasne, stále vzniká CO2, tudíž stále kvasí. Pokud plamen zůstane hořet, nádobu vzduchotěsně uzavřete a můžete odvézt do palírny. Pokud plánujete pálení za delší dobu, je vhodné kvas ještě tepelně izolovat, např. starou dekou nebo jinou improvizovanou tepelnou izolací.

Pokud na zmíněný postup nemáte čas nebo síly, náš personál plný energie pro Vás práci odvede.

V naší palírně pro Vás nyní i připravíme kvas z Vámi dovezeného ovoce, zapůjčíme Vám sudy k uskladnění a zákazníkům, kteří nemají pro nádoby s kvasem vhodné podmínky, kvas zde i uskladníme! (všechny jmenované služby jsou uvedeny v ceníku ZDE)